padomju edienkarte

Ludzu padalieties ar atminjam par padomju laikos gatavotiem edieniem. Man te top tematiskais pasakums padomju stila ar kilavmiazem, rosolu un silki kazhoka. Ko vel? Pasakums notiek piemajas darzinja ar grilu.Paldies jau ieprieksh...
Re: padomju edienkarte

Konjaks "Belij aist". Galerts. "Somu mājiņas" - Selgas cepumi pildīti ar biezpienu.
Re: padomju edienkarte

paldies par galertu. biju piemirsusi, ka tas tak ar no omites viesu galda!
Re: padomju edienkarte

Pārliecināta neesmu, bet gatavoja gluži to pašu ko tagad. Vienīgi atšķirība, ka gatavo garšvielu izvēle nebija tik plaša.
Re: padomju edienkarte

Zinu, ka gatavoa rit agad daudz no ta, ko gatavoja ieprieksh. bet vai nav kadas piemirstas leitas, ko tagad svetku galda liek reti. Piemeram pilditas olas. Vai ka tamlidzigi. Man tikko kolega ieteica cept silki aviizee uz grila. Bus japamegina.
Re: padomju edienkarte

Ritka - siļķe kažokā nav īsti pad.laiku ēdiens....t.e. ir, bet arī tagad to var katrā ēstuvē nopirkt :)))

Izkapēta karbonāde, apviļāta olā un pēc tam miltos, man pers. atsit sovdepiju. Cepti pelmeņi. Rosols - bet nevis tāds ar gaļu, siļķi un nēģīšiem, bet prastais - ar merzkiju desu. Zaļivnaja gaļa. Vinigrets. Kotletes arī.
Re: padomju edienkarte

ja patīk ņemties, tad var savārīt to saucamo muzikantu gaļu ( parasta aukstā gaļa, bet samalta gaļasmašīnā), tad to sapildīt glāzītēs, lai izgāžot ārā veidotos tā kā piramīda, nu padomju laikos bija tādas krāsainas šņabja glāzītes, tei piramīdai pa virsu uzsēdini uz pusēm pārgrieztu kotletīti, izskatīsies kā beciņa.
tāpat to auksto gaļu var pasniegt ar hreniem:), sinepēm vai etiķi.
tāpat vasarā vienmēr uz galda lika svaigu gurķi ar sīpoliem, kas aprasināts ar etiķi un uzkaisīti pipari un sāls, tomāti arī var būt klāt.
Marinētās sēnes.
Saldajā var savārīt biezpiena bumbiņas eļļā.
Uzderamajam kaut kāda limonāde no jāņogām vai dzērvenēm.
Skābi kāposti ar krējumu un sīpoliem.
Re: padomju edienkarte

obligāti - tomātu sulu (labāk no 3 litru burkām, nevis pakām -šobrīd ļoti laba cena ir Supernetto veikalā!). Nu Kijevas kotletes (vai parastās) arī piederas pie padomijas virtuves (var arī sacept uz grila-būs garšīgāk!). Vēl protams, sālīti gurķi un vārītās desas maizes(ņem bērnu desu ar sieru - labas kvalitātes ir garšīga!)
Re: padomju edienkarte

Šniceles, vinigreds.
Re: padomju edienkarte

Jā, tomātu sulu vajag obligāti :)))) Tikai ne Pūres 3litrenēs, bet Zlatodar vai Čumak, kas bez sāls un servēt graņenkās un rupjo sāli ar karotītēm, lai katrs maisa :))))
Re: padomju edienkarte

Oi man tik taas pildiitaas olas un prosto variitas ar mojoneezi parlietas naak praataa, kafenees parasti bija.
Re: padomju edienkarte

Siļķi neaizmirsti, vienalga sālītu vai marinētu, vislabāk pašas gatavotu, uz grila avīzēs arī to siļķi var cept.
ja lielāka ēšana, pievāri klāt kartupeļus ar mizu, klāt krējums, biezpiens, sīpoli, rūgušpiens vai kefīrs.
Protams, šņabis!!!
Re: padomju edienkarte

nū padomju stils no padomju stila arī atšķiras:
-elite (plānās pankūkas ar ikriem, stores, cietžāvētā desa, ananāsi, armēņu konis, u.c.)
-visusšķira (rosoli, pārlietā gaļa, karbonādes, gaļas veltnīši, pildītas olas, baltais stārķis, laps šņabis, u.c.)
-po prostomu (galerts, cepti pelmeņi, vinegrtets, ķilvmaizes uz ķieģeļa, just siļķe, marinēti gurķi i tomāti, prosto šņabis, vīns agdams (snačala "a kak dam", a potom "a kak dal"...)

tā ka - ja stilā, tad stilā:)
Re: padomju edienkarte

Tad tu gatavojies taisīt padomjlaika ēdnīcu?
Mājas viesībās gan nebija īpašas atšķirības ar šodienu!
Un tomātu sula - NEKAD nevienās mājas viesībās netika manīta...tāpat kā ķilavmaizes - bija tikai šņabja zabegalovkās un stacijas bufetēs, bet papīrā cepta siļķe bija tikai un vienīgi ikdienas ēdiens.
Re: padomju edienkarte

Veel tak varetu beļašus uztaisiit (tepat kaut kur bija recepte), vai nopirkt un tad uz grila uzsildiit :))
Re: padomju edienkarte

Tak autore grib reanimēt padomju laiku ēdnīcu stilu...
Mājās gatavoti belaši, ja kas, ir ļoti garšīgi. Ja ir vēlēšanās ķēpāties, ielikšu recepti.
Re: padomju edienkarte

1) kārt no dārza grils jāaiznes prom!:)
Re: padomju edienkarte

Salda Tautas kafija.
Re: padomju edienkarte

Vinegrets, marinēti gurķīši, mazsālītie gurķīši. maize noteikti - ķieģelītis!
Re: padomju edienkarte

he :))) mees ar veci biezi vien aizejam uz vien forsu padomju laika kafeiniicu. Veel vairaak padomiskumu uzsit trauki kuros jamie liek eedienus :)))))), kefiirs no granjonkaam, vai glaazees no plaanaa stikla ar smalku sarkanu striipinu :D nerunaajot jau par alumiinija dakshaam un baltajaam tasiiteem kafijai(ar izkostiem robiem) :D.- kilavmaizes,rosols ar apviitusu peetersiili,pelmeni leezenajaa skiivii ar kaudzi,aukstaa zupa uudenii un pa vidu kljocka kreejuma( bez kefiira). Saldo gan neesmu nekad pirkusi, bet ir taads kantains, triicoshs klucis ar skidru kiiseli, solanka,kartupelu biezputra ar kotljetu+riiveetas,vaariitas bietes bez saals un etika.Un protams guljash. :))))Vaariiita desas skeele, nedriikst piemirst veco labo,,saljonij agur4ik,,un maizi- kerpi4ik :))
Re: padomju edienkarte

Nu vot, beidzot tiek pieminēta kartupeļu biezputra! Tai, protams, jābut nedaudz iezilganā tonī.
Un klāt nevis kotlete, bet cīsiņš celofānā!!!
Re: padomju edienkarte

Super! Paldies par idejam. notiekti sacepshu belashus! recepte kaut kur no vecasmates ari ir.
Shobrid mans padomju laika galds varetu izskatities sekojoshi:
Silke avize cepta uz grila
Pilditas olas
Kilavmaizes uz kiegelisha
marineti gurki
svaigie gurki ar sipolu un etikiiti
Vinegrets
Rosols
auksat galja - patika ta ideja ar kotleti virsu ;)
belashi
doamju, ka ari kartupeljus grila vares uzkarset
Toamtu sula
Shanbis
Re: padomju edienkarte

a kāpēc grils jānes prom, mums visu mūžu jūrmalā ir bijis grils, varbūt nedaudz savādākas formas, bet šasliki gan tika cepti labu labie, un kad beidzās šasliki, tad cepa kartupeļus oglēs tiesa gan folijā netina, vienkārši sameta iekšā un tad katrs savu tupeni lupināja un sāli bēra.
Re: padomju edienkarte

psrs laikā grila nebija, bet bija mangālis:)
Re: padomju edienkarte

Jā, nu izskatās gana pabriesmīgi! Padomjlaika...nu ja - salasīts juku jukām no zilīša līdz kolhoznieces ēdienkartei pa vidu paķerot stacijas bufeti...
Patiesībā tādu ēdienkarti KOPUMĀ gan nekur un nekad padomjlaikā satikt nevarēja - ne ikdienā ne svētkos. Un starp citu - padomjlaikos cilvēki nedzīvoja kokos un no riekstiem un sēnēm nepārtika! Tāpat to ķieģelīti - ēda jau tikai ļoti dziļos laukos un ēdnīcās, klona maize vienmēr bija.
Re: padomju edienkarte

rozmarīn- drusku maldies! Laukos ķieģelīti pirka daudz, bet to deva lopiņiem ēst :-))
Un laukos padomjlaikā ēda labāk kā pilsētā, jo bija pieejama LABA gaļa, un daudz :-))
Re: padomju edienkarte

kapec tada skepse. Es nevienu bridi enesmu uzskatijusi ka padomju laikos cilveki dzivoja kokos. Un ka rada shi pati diskusija ari no senem un rieksitem nepartika. Bija dazh ne dazhadas lietas. Tachu laikiem mainoties, manijas ari edienkarte uz viesibu galdiem, tadelj ari meginu atrestauret to labako no ta kas ir bijis. Un strap citu - man kiegelitis garsho jau kopsh bernibas. Tikai problema tada, ka shodien vairs tadu padomju stila kiegeliti nemazz dabut nevar
Re: padomju edienkarte

godīgi sakot, - nevarēju neko tādu īpašu atcerēties, ko tagad negatavotu,
Re: padomju edienkarte

Bet īstās lauku tortes ar sviesta krēmu??? Un vispār visādi pīrādziņi un cita konditoreja!
Re: padomju edienkarte

Un mans teevs joprojaam eed tikai kjiegjeliiti :)
Nezinu par tiem belashiem..ja grib uztaisiit sveetku galdu kaa padomju laikos, tad es gan kaut kaa neatceros, ka sveetku galdaa buutu likti belashi.Tas taa vairaak pievilkts kaa taads tipisks krievu eediens. Vai ari taa siljkje (kas pati par sevi ir gjeniaala lieta).
Man liekas aukstajaa galdaa parasti bija rosols (ar desu), pildiitas olas, desas (vaariitas, zjaaveetas) shkjeeles skaisti sagrieztas :), shprotes smuki ar citronu izdekoreetas, mazie galertinji (vistas), meele zjelejaa, kuupinaata (cepta) vistinja, marineeti gurkjiishi un seeniites utt. Un dzeera nevis tomaatu sulu, bet lielajaas sulas kruuzees sajaukti dzeerieni no maajaas spiestaam ogu/auglju sulaam. Kaut kaa taa.. Desertaa bija Napoleonkuuka (citiem bija lauku tortes ar rozeem :)

Sveetku pusdienaas mums parasti bija vaariiti kartupelji, meerce, karbonaades, rollmopshi u.c.

Ui kaa sagribeejaas man visu shito...taa sajuutibja kaadziiva uzradaas :)
Re: padomju edienkarte

Tam nosmaadeetajam kjiegjeliitim patiesiibaa nekaada vaina nebija. Silts bijs paviam garshiigs!

Vasaraa, kad sveetkus svineejaam, mees eedaam pashu kuupinaatu vistinju, dazhreiz laimeejaas no zvejniekiem kadu kuupinaatu zivi dabuut. Vienmeer bija salaati, gurkji, tomaati. Kaads kjimenjsiers. Lielos rosolus mees eedaam tikai ziemaa. Karbonaades muusu pusee bija reti dabuunamas, arii galertu vasaraa nevaarijaam.

Ja bija svineeshana ar silto eedienu, tad noteikti bija jaunie kartupelji ar dilleem, cepti kabachi, gailenju meerce, kaut kas no galjas (kas nu bija dabuunams). Biezpiens ar zaljumiem, paninjas.

Saldajaa cepaam kuuku ar augljiem. Neizbeegami tika gatavotas atspirdzinoshas limonaades, raberbaru dzeeriens, ja veel bija saglabaajusies, tad tika piedaavaata beerzu sula. No alko, taisiijaam uzleejumus, jo spirts bija pieejams :-) Protams, kaads konjaks arii atradaas. Bez tam mums bija savs aabolu, aroniju un jaanjogu viins.

Shashljiku muusu gjimenee necepa, driizaak kaadas desinjas, tachu pie citiem radiem un draugiem cepaam shashljiku.
Re: padomju edienkarte

Ritka, ir ir ķieģelītis - saucas Lauces maize, un ir Ziemeļu arī.
Man no padomjlaikiem atmiņā mūžīgās mājas zupas. Skolas ēdienu nevarēja ēst, tad nu no tām zupām veselīgs bērns izaugu. Pie otrajiem ēdieniem neko nevaru piebilst, bet bija visādi garšīgi saldie - rīsu krēms, buberts, peldošās salas utt. Un pašu cepti pīrādziņi, plātsmaizes un magoņmaizes.....
Re: padomju edienkarte

Atkārtoju: padomjlaikā BIJA atšķirība starp:
mājas ikdienas ēdienu
mājas svētku galdu
ēdnīcas ēdienu
bufetes ēdienu
restorāna ēdienu.
Nu un protams arī sīkāk dalījās pēc garšas, gaumes, maciņa biezuma...Bet nekas apsmiešanas vērts gan tur nebija.Ēdām caurmērā labāk, kā tagad - veselīgāk, garšīgak, pasmāju produktus. Arī desas un cīsini bija 100x labāki,garšīgāki kā tagad.Tagad vispār vairs nevar dabūt īstos cīsiņus, maigā adiņā, kas kožot nosprakšķ, aromātiski un īsti...Ehhhh....
Re: padomju edienkarte

Veel toreiz eedniicaa vareeja dabuut ceptas renjgjes marineetas etikjii,siipolos un tomaatos. Arii tgad tas tachu buutu eedams,nee?
Re: padomju edienkarte

Man no padomju laikiem atmiņā kartupeļi ar biezu balto mērci pāri, nu jā, un kāds cīsiņš vai kotlete klāt. Par pārējo - pievienojos tam, ko Krese teica - dzeramie bija no pašu spiestām sulām taisīti, rosols, šprotes. Zirnīši - vot tos gan atceros, ka bija grūti dabūt, bet nu uz svētkiem parasti vecāki sagādāja, un tad varēja ēst tāpat ar karotīti no trauciņa (man dikti garšoja, ikdienā tāpat ēst neļāva).
Re: padomju edienkarte

Nu jā - dažbrīd liekas, ka te tiek jaukti jēdzieni: padomjlaiks krievu sādžā vai padomjlaiks Latvijā. Latvijā ēdieni nebūt nebija prasti un nabadzīgi,te saimniekoja daudzas ulmaņlaika lielās saimnieces un gatavoja tādus gardumus...
Re: padomju edienkarte

Pameegini! Kartupeljus ar mizu labi nomazgaa,izdob vidu,ieliec zhaaveeta spekja gabalinju un uz iesma.Mees tos jokojot padomju laikaa saucaam par baltkrievu shashliku.Ar snjabi un tomaatu sulu,protams gurkishi,siipolloki.Lai veicas ! tev buus jautra balliite! Nostalgija.
Re: padomju edienkarte

no visa pieminētā mūsu padomjlaika viesībās:
1.somu mājiņas - cepumu Selga vai Domino, ar biezpiena masu
2.rosols - neiztrūkstoši
3.siera karstmaizes
4.riekstiņi ar kondensēto pienu...
ķieģelīti - nekad, arī ikdienā neēdām, jā ēstuvēs gan bija tikai šī maize... bet īstenībā ne tikai viesībās našķojāmies ar Vecrīgas tolaik izcilo produkciju - ābolkūkām, kremšnitēm, tējas maizēm... :)
kaut ļoti garšo tomātu sula, viesībās??? kāpēc?
Re: rozmarins

Tikai nevajag jaukt visu vienaa putraa! Tais pashos Ulmanjlaikos neba visiem bija ko likt sveetku galdaa. Arii padomjlaikaa bija probleemas ar produktu sagaadi. Bija laiki, kad sviestu un saldo kreejumu veikalaa nevareeja nopirkt. Bija laiki, kad mandariinus tikai reizi gadaa vareeja nogarshot. Un bija liela atshkjiriiba starp lauku eedienu un pilseetas. Bez tam visiem nemaz nebija piemaajas daarzinju vai radu laukos.

Saimnieces viesiibu gatavoshanaa iesaistiija tikai iipashos gadiijumos, kaazaas, lielaas jubilejaas. Normaalos sveetkos katrs izliidzeejaas kaa speeja. Probleema bija taada, ka nevareeja visu izplaanot, jo nebija zinaams, kas tad veikalaa buus nopeerkams.
Re: Hmm

Es neko nejaucu.
Nerunāju par ulmaņlaiku bagātību, bet par tā laika mācītām saimniecēm. Viņas nevis aicināja gatavot viesību galdu, bet viņas bija ģimenes vecmāmiņas vai tantes, kas palīdzēja, pamācīja, veidoja ēšanas tradīcijas.
Tad kad veikalā neko nevarēja nopirkt, viesību galdi lūza no ēdienu bagātības, atbraukušie ārzemnieki brīnījās, no kurienes.
Mandarīnus ēda tikai uz Ziemassvētkiem, kad tie parādījās veikalos. Dārzeņi un augļi bija sezonas preces - izņemot parastos(bietes,burkānus,kartupeļus,kāpostus).
Toreiz katras sievietes goda lieta bija garšīgs ēdiens. Neatceros nevienu, kas neprastu pati gatavot.
Nevarēja mēnesi iepriekš izplānot, bet no veikalā nopērkamā gatavoja labus ēdienus.
Re: rozmarins

Bet maajaas jau muusu maamuči darīja visu iespējamo, lai nebūtu kā padomju:). Bet autore vēlas to iisto padonjlaika stolovajas smeķi.
Vienīgā atšķirība starp tā laika mājas ēdienu un tagadējo -treknums, nav eksotisku garšvielu un citzemju ēdienu (neskaitot Aizkaukāzu). Vēl tagad man metas lielais drebulis, atceroties, kaa man mēģināja bērnībā ieštopēt krējumā un sviestā sautētas saknes brr... Mammucis visiem stāstīja, ka es jau saknes ne mūžam neēdīšot:) Toties tagad Wokaa gatavotas vai tvaiceetas loku iekšā nemazos daudzumos.
Re: rozmarins

Nu gan cirkus, cik tad taadas Ulmanjlaika saimnieces bija? Ja dazhiem rados bija taadas traapijushaas - apsveicami, tachu par masveida paraadiibu to nevajag sludinaat.

Protams, visi centaas (un arii tagad censhas) izcelties - gan ar izdomu, gan paarprastu viesmiiliibu. Sevishkji, ja cieminju viduu bija kaads aarzemju viesis:-) Cepa, vaarija dienaam, lai tikai kaadam neliktos ka par maz, vai par skopu. No shodienas redzespunkta nepraatiigi daudz laika tika teereets paartikas sagaadei un gatavoshanai. Sevishkji ja njem veeraa, cik daudz cilveeku gan pashi audzeeja, gan konserveeja ziemai. Shodien ir eertaak un vieglaak. Un es galiigi nepiekriitu, ka padomjlaiku saimnieces visas kaa vien bija talantiigas - cik bija taadas, kuras gashiigi gatavoja, tik ir taadu arii shodien.
Re: rozmarins

Man no beerniibas praata viesiibaas ellaa vaariitaas roziites - kaut kas liidziigs cepumiem, apbeertas ar pudercukuru.
Re: rozmarins

a kur vēl pončiki i žagariņi:)
Re: asne

asne! :)
Re: asne

Super! Shkiet, ka shitaa teema daudziem patiik un diksuisja ir izvertusies ne pa jokam! Nostalgija, nhostalgija... Paldies velreiziti visiem apr idejam un padomiem! Es dodos iepirkt produkciju!
Re: asne

Soljanka (Lunā)
Kupāti
Plovs. Tas bija ēdnīcās. Mājās kādreiz cīsiņus līdz pusei iegrieza ( no viena gala)apsmērēja ar tomātu mērci vai sinepēm un cepa sepeškrāsnī.
Ir vietas, kur arī mūsdienās garšīgi cīsiņji un sardeles dzīvo. Pie VEFa veikals Hartvik.
Re: padlaiku rijamie

Ē, un kā jūs domājat reanimēt tādu parādību kā margarīns "Raduga" vai "Solņečnij", kad sviestu nevarēja dabūt? :)

Ā, un nekur nemanīju minētu tādu parādību kā limonādes. Arī tagad ir nopērkamas tādas, ar atjaunotiem nosaukumiem, un samērā līdzīgu garšu. Varu ieteikt Černogolovkas ražoto "Baikālu" - vienkārši ideāls. Bez tam, pēc sastāva skatot, es teiktu, ka īpaši neveselīgs šis nav.
Re: padlaiku rijamie

Nezinu kaa tagad, bet tad kulinaarijas veikalos tirgoja viltoto zaki un "eziishus".
Re: padlaiku rijamie

Redzu-domas dalās un priekšstati dažādi.
Nav par ko strīdēties - padlaiki bija 50 gadus!!!!!!
Lielākā daļa no klātesošajiem atceras 80.gadus kā savu bērnības laiku....Es gan atceros daudz dziļākus un tālākus laikus, kad veikalos vēl tukšums nebija iestājies, bet + arī pēdējos laikus...Līdz ar to informācija pilnīgāka.
Re: padlaiku rijamie

un vēl, visiem aukstajiem uzgriežamajiem lika klāt uz šķīvīša zaļos zirnīšus :)
Ēdnīcās bija tāds ēdiens - šniceles.
Re: padlaiku rijamie

Redzi, pilniigai informaacijai ir arii vajadziigs ieskats dazhaadu sociaalo stratu apstaakljos!

Bez tam, uz kaa balstaas paarlieciiba, ka Krievijas saadzhaa sveetkos nezinaaja, kaa galds klaajams?

Es, varbuut, iemaaciijos gatavot no krievu tautiibas koleegjeem vai paziistamaam eebrejieteem, vai taadeelj es nemaaku gatavot garshiigi? Kaucmindes gudriibas veel nav pasludinaatas par universaalo pavaarmaakslas etalonu.
Re: padlaiku rijamie

nesaprotu,kaapeec taada atskjiriiba,kas padomju laikos,kas tagad...eediens paliek tas pats,atskjiriiba ir kvalitaatee,kaa to taisa...padomju laikos populaars bija beefstroganovs...nu tacju tagad to arii taisa,vai ne? Padomju laikos eediena kvalitaate bija ljoti zema...aizmirsa pievienot visaadas sastaavdaljas,piemeeram sviestu,garsvielas,galjai vienmeer tika pievienots par daudz maizes un siipolu,taapat galjas kvalitaate biezji vien bija zemaaka-paaraak daudz taukvielu,sastaavdaljas njemtas no galjas paarstraades atlikumiem.
Re: melnā berta

Un atkal - padomjlaiku mājās gatavots ēdiens un svētku galds NAV=ĒDNĪCAS u.c. sabiedriskās ēdināšanas ēdiens. Skatos un brīnos - lielākā daļa runā par sliktas kvalitātes ēdnīcu ēdienu, nevis par normālu mājas vai LABU ēdnīcu un restorānu.
Padomju laikā ēdiens bija labākas kvalitātes - mazāk sintētikas un mākslīgo unigaršvielu - kečupu,santamarijas,majonēzes!
Re: melnā berta

Es ar domaaju, ka te nebija domaats jautaajums par eedniicaam, bet par maajas viesiibaam, ne taa? Jo pasaakums tak maajaas notiks. Sniceles toc nelika viesibu galdaa.
 Atbildēt uz šo ziņojumu
 Tavs vārds:
 Tavs e-pasts:
 Temats:
  
 
DELFI darbs
Lawyer
TX Solutions

Vakance Tev!
Vadītāju vakances 
CASH APPLICATIONS OPERATORS (MULTIPLE POSITIONS AVAILABLE)
ALLNEX
Konkurss beidzas 2014-11-30

Darbinieku meklēšana 
TŪKSTOŠIEM vakanču 
DELFI ceļojumi
Kontakti | Atsauksmes | Par Delfi | Komentāri portālā | Lietošanas noteikumi | Reklāma@DELFI | RSS | mDELFI | Delfi.ee | Delfi.lt | Delfi.ua
Copyright © AS DELFI. All rights reserved.