idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

No ģimenes vēsturiskās dzimtenes - Zaļeniekiem, saņēmu maisu ar ērkšķogām. Kā jūs tās gatavojat ziemai?

Pavārgrāmatās recepšu daudz, bet nekas tā īpaši nepiesaistīja :(
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

man patīk savārītas ar dažām ķiršu lapām- tad ir ķiršu piegarša.
savārītas ar jebkurām citām ogām.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

str. - varbūt ķiršus pielikt? Bet cik?
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

savaari ar apelsiniem vaj meloni (bet ne ar abiem kopaa) - buus normaljna..:)
ja kas, es eerkshkjogas cieshu tikaj svaigaa vejdaa un uzreiz no kruuma, bet vienreiz mani lidizgaa situaacijaa kaa teu izglaaba apelsini.:) cukurs lajkam bija 500 g uz kopeejo kg:)
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Kādreiz liku ziemai kompotā kopā ar ķiršiem. Tagad laikam vienkārši sasaldētu. Kā man patīk visu sasaldēt:))))
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Nav slikti arī iemarinēt. Jāmarinē vēl negatavās, lai stingras un nav cietā miza. Lieto ziemā pie salātiem, gaļas ēdieniem, asajām zupām.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

...eest un dirst cik biksees ruumes :)
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

http://virtuve.calis.lv/EErkskogu-ievaar-ijums-ar-mango.433.0.html
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Vakar vairs netiku pie kompja :(((


Made - kāda marināde? neatceries?

Tant - kāda apelsīnu un ērkšķogu proporcija?

Vakar kungs izleca ar "virtuves gudrībām" un paziņoja, ka lūk viņa vecmāmiņa esot vārījusi ērkšķogas ar avenēm un marinējusi sālsūdenī?!? :)))) Un kur es tagad ņemšu avenes un diez kas sanāks, ja ērkšķogas sametīšu sālsūdenī?
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Avenes jau var nopirkt, 1, 50 Ls, viena kastīte. man piemēram garšo aveņu/ērkšķogu kompots un ērkšķogu ievārījums, bez nekādiem eksotiskajiem,mmmm ņammmma.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Man ljoti ljoti garsho ar banaaniem- uz vienu Kg kaadi triis banaani sagriezti, sanaak kaa dzhems, ljoti smarzhiigs un garshiigs.Tikai taads mazas burcinjas, jo ir salds un saatiigs.
Rude

riktigi neaceros bet lajkam bija pus uz pusi..
mosh veelaak bus laix un paraknjaashos kur man tamaa recepta bija.:)
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Es esmu vārīju kādreiz ar tām ķiršu lapām, kad vārīju tad gan tā zapte smaržoja pēc pirtsslotas, bet ziemā bija okei, smaržoja pēc ķiršiem, tikai man tagad liekas, ka pārāk daudz ņemšanās. es esmu likusi klāt arī banānu, tad sanāk tāds biezāks, man negaršo šķidras zaptes. visām zaptēm p[roporcijas lieku uz aci, ir pat gadījies, ka sanāk nepilna burciņa viena ievārījuma, un kad savāra nākamo, tad pielej pilnu, stāv bez problēmām.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Man ar patik marinetas. Recepte ir, tikai jasamekle.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Jā, kādreiz es arī marinēju - ļoti garšīgas pie gaļas un gan jau kādiem salātiem arī. Recepti neatceros, bet ņēmu no vecās (un tajā laikā vienīgās) grāmatas par konservēšanu un saglabāšanu. ;) Nu kas tur var būt - etiķis, cukurs, kāda garšviela...
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Uz 1 kg ērkšķogu 2 apelsīni ar visu mizu, samaļ visu gaļasmašīnā un vāra ar cukuru, hmm kādus 500 - 800 g laikam uz šito daudzumu. Sanāk tāda ņammīga želeja...
Vēl var zaļas ērkšķogas ar mazliet ūdens nedaudz apvārīt katlā līdz sāk šķīst un burciņās iekšā, aizvāko ar metāla vāciņiem. no šitā ziemā garšīgs debesmannā vai ķīselis sanāk.
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

tlusi - jā, to recepti es atradu, bet viņš (tb kungs) saka, ka bijis tikai sālsūdens ? Ai, laikam kaut ko būs sajaucis.... kaut gan ogas ir skābas, varētu tā but, ka etiķis nav likts....

Par cik to ogu ir daudz, pamēģināšu dažādus ievārījuma variantus..

Tant - apelsīnus ar mizām, vai mizas iemest, apvārīt un tad izņemt, vai likt tikai filejas vai ripas (nē, ripas laikam nebūs labi)?
Re: idejas - ko darīt ar ērkšķogām?

Padaliities ar mani!!!!!!!!!!
Rude

tochna aceros ka liku nomizotas daivinjas tikai.. uz puseem jamaas griezu..:)
Re: Rude

Nu, pieej lietai radoši - uztaisi pati savu marinādi ar drusku sāli un vairāk cukura un etiķi! Piešauj klāt teiksim kādu krustnagliņu, kādu apelsīna miziņu! Tas tak incants process! kad pēcāk taisa to burku vaļā... ;)
Re: Rude

es lieku kompotā ar avenēm, 4 daļas ērkšķogu 1 aveņu un tālāk kā kompots, nav tik salkans kā tīras avenes, bet viss garšo kā avenes
Re:

Tik daudz ideju, paldies :)))))

Laikam gatavošu dažādus ievārījumus, bet pa dažām burciņām un dažas burkas ar marinētajām.

P.s. man ļoti patīk kompī taisīt skaistas uzlīmītes burciņām :) Lai ir kā pie omes :)))) Jūs taisat uzlīmītes?
Re:

Nea, vairs ne jauna, bet no konservācijas tik mazsālītu gurķi var uztaisīt................................:(((
Re:

he-he , tu kam to? :))))))
Re:Rude

Nu takš pati par sevi, nokļūdījos darb.vārdā :((((
Re: he-he

Da beidz, nepārdzīvo, ja nepatīk ņemties ar burkām, cita lieta...
Bet būtu tik vēlēšanās konservēt/ marinēt/ vārīt zaptes, viss tev sanāks :)))))) Tik trīs lietas tam vajag - iekārienu to darīt, baigo tīrību (mazgāt, izkarsēt burkas, novārīt vākus utt) un protams to, ko liksi burkās :)

Es pagāšgad samarinēju 64 litra burciņas ar mazajiem gurķīšiem, domā kaut viena palikusi? Un zini, pat īpaši nesaspringu, vakarā virtuvē blenžu kādu filmu, nomazgāju kg gurķus, uzvāru marinādi, laksti vienmēr ledusskapī ir, izkarsēju 3-4 buciņas, nopasterizēju, aizvākoju un atdzesēju ūdenī (lai nekļūst mīksti), ielieku plauktā. Ap to laiku i filma beigusies :)))))
ehh

Tam, ka nekas nav palicis no krājumiem, ticu bez jautājumiem :) Saproti, es vispār neprotu konservēt - pasterizēt. Tagad bez tam lielākā burku daļa ir ar skrūvējamo vāciņu, nav padomju laiki, kur varēja nedaudz aizgriezt, pavārīt burku katlā un tad aizgriezt līdz galam. Konservus vēl tā (kaut gan iemarinēt ērkšķogas būtu interesanti), drīzāk gribētu zaptes vārīt, tās sīkie pa ziemu pie putras no rīta un uz maizes labprāt vico iekšā, tik škrobe, ka visur minēts - uz 1 kg ogu(augļu) vajag 1kg cukura - besīgi daudz un dārgi iznāk. Tepat nupat bija par ērkšķogu mišungu ar apelsīniem - cik lieli apelsīni? Klāt 500-800gr cukura - tad cik tieši? Kā jāvāra? Profi noteikti domās, ka es duma, bet es tiešām pat elementāro namāku :((((((( Vēē.
Re: ehh

znachit taa - pusuzpus apelsiini un eerkshkjogas, cukrus 1,2 kg uz 1 kopeejo kg.. apelsinus nomizo, atbrivo no seeklaam, eerkshkjogas kanjushnja nomazgaa un atbriivo no kaatinjiem.. vaara kaa normaalu zapti.. var pielikt klaat apelsinu miznjas bet taas bus jaakjeksee aaraa.:)
Ehh

Noprovēšu - zapti, šķiet, bija jāvāra, kamēr piliens neiztek, kaut kā tā? Tad salej burkās un aizgriež skrūvējamo, un aukstā pagrabā, ja?
Re: ehh

Tak gurķus tagad arī mājās lielākā daļa dāmu liek skrūvburciņās :))))) Vāciņus var nopirkt atsevišķi, bet var izmantot arī lietotos. Es pārbaudu tā: ieleju burkā nedaudz AUKSTA ūdens un apgriežu riņķī, ja netek, tad vāks lietojams.

Burkas izmazgā, ieklāj cepeškrāsnī uz plāts avīžu kārtu, ieleic burkas ar kakliņu uz leju, uzgriez vidēju karstumu un lai "cepās". Vāciņus nomazgā un iemet katliņā minūtes 10 novārīties.

Pa to laiku uzvāri marinādi: es ņemu uz 1 l ūdens 1 ēd.karoti ar kaudzi sāls, 2 ēd.karotes bez kaudzes cukura un apm 1 tējkaroti esences (bet etiķi vajag nogaršot, pieredze rāda, ka dažādu firmu esences garšo dažādi).

Nu vot uzvāru es teiksim 2 litrus marinādes, ņemu no krāsns burkas, metu katrā dilles, 1 ķiršu lapu, 3 upeņu lapas, apm 10x10 mārrutka lapas, 2 daiviņas ķiploka, 1/2 asā pipariņa, 10 graudiņus melno piparu, ielieku gurķus, uzleju karstu marinādi, katrai burkai uzlieku vāku.

Var uzskatīt, ka lielie darbi beigušies :)))) 2 litru katliņā ieleju ūdeni, uzsildu, bet neuzvāru, un pa vienai lieku burkas pasterizeties. Ielieku teiksim 650 gr burciņu, pēc 8 minūtēm izņemu, aizgriežu vāciņu cik pietiek spēka, uzlieku uz dvielīša ar vāku uz leju, nākošā piem litra burka, karsēju 10 min un tāpat ar vāku uz leju. Kad visas gatavas, ielieku tās 3-4 burkas izlietnē, ielieku aizbāzni, uzleju vispirms siltu ūdeni (lai nesasprāgst), tad pakāpeniski pievienoju vēsāku, kamēr beigās pavisam aukstā ūdenī šīs mirkst. Šādā veidā gurķi 100% nebūs mīksti.

Sarežģīti uzrakstīju, bet tas patiesībā varbūt nav pārāk ātri, bet nemaz neapgrūtina. Un vispār paralēli mini krustvārdu mīklu un ar otru aci skaties filmu :))))

Ievārījumu jau arī vārīt nav sarežģīti, ir receptes, kur vispirms vāra sīrupu ar ūdeni, bet es to nekad nedaru.
Iztīru, nomazgāju ogas. Vispirms lieku katlā ogas, ja pārāk sausas, uzleju 1-2 ēdamkarotes ūdens un uz ļoti lēnas uguns sāku vārīt, sula izdalās no ogām. Tad pa daļām lieku klāt cukuru un vados pilnīgi pēc garšas, nevis klasiskā 1kg/1kg. Vairāk par 400-600 gr uz kg ogu nekad nelieku. Nav ūdens tāpēc nevajag ne tik daudz cukura, ne tik ilgi vārīt. Parasti vāru pa 5 minūtēm (pēc cukura pievienošanas) ik pēc 5-6 stundām 2-3 reizes. Atkal sarežģīti skan, bet patiesibā tas nozīmē, ka 5 min pavāri un aizmirsti (piemēram garāko pirmo vārīšanu paveic paraleli vakara filmai, otrreiz uzgriez gāzi ejot rīta dušā, pabeidz vārīt kad atnāc no darba)

Ievārījumam ar burkām dari tāpat kā gurķiem, tikai vāciņus pēc vārīšanas vajag ielikt cepeškrāsnī pie burkām, lai uz tiem nav ne piles ūdens.

Ja ogas ūdeņainas un cukuru esi likusi maz, rīkojies pēc gurķu principa: pasterizē un apgriez ar vāku uz leju. Ja ievārījums biezs un cukurains, tam noteikti jāatdziest bez vāka, tad uzber virsū kārtiņu cukura un uzliec sausu vāku.


Uhh,gari un saržgīti uzraksīju :))))

Ievārījumu
Re: ehh

Sor, iepriekšējam komentam d aizmirsās nikā uzspiest :)))

Tante, paldies :)))))))
Dāmas, zelts jūs esat!

Paldies!
Re: Dāmas, zelts jūs esat!

Rude! Un kaada atskiriiba, kaa ievaariijums atdziest? Jo es visu muzu vaaru visus vienaadi, skidru vai biezu, skruveeju uzreiz karstu ciet, it kaa nekaada vaina nav. ?
Re: Dāmas, zelts jūs esat!

Man negaršo vāŗitas ērkšogas,bet vienreizēji labas ir sablenderētas svaigas un ar cukuru,vienīgi jāglabā ledusskapī.
Asnei

Tu laikam glabā ievārījumus nevis siltas viruves augšējos plauktos (kur vēl siltāk), bet kādā vēsā pagrabā, tāpēc tie nerūgst :))))
Ievārījumu, ja tas robežojas ar kompotu vajag pasterizēt.

Ja tas velk uz ievārījumu, svarīgi, lai burkā nenokļūst kondensāts, tb, ja tu aizvākosi burku ar siltu ievārījumu, no tā var iztvaikot drusku ūdens un vispirms tas nosēdīsies uz vāciņa. Ja ūdens būs maz, tur pat vien tas izžūs, bet ja iztvaikojis ūdens sapilēs atpakaļ ievārījumā, tas sāks rūgt. Vot tā :))))
Cukuru ber uz ievārījuma, lai tas absorbētu tās dažas ūdens piles.
 Atbildēt uz šo ziņojumu
 Tavs vārds:
 Tavs e-pasts:
 Temats:
  
 
DELFI darbs
Pārdošanas nodaļas vadītājs/-a
Uzņēmums

Vakance Tev!
Vadītāju vakances 
HR SPECIALISTS (MULTIPLE POSITIONS AVALIABLE)
ALLNEX
Konkurss beidzas 2014-11-02

Darbinieku meklēšana 
TŪKSTOŠIEM vakanču 
DELFI ceļojumi
Kontakti | Atsauksmes | Par Delfi | Komentāri portālā | Lietošanas noteikumi | Reklāma@DELFI | RSS | mDELFI | Delfi.ee | Delfi.lt | Delfi.ua
Copyright © AS DELFI. All rights reserved.